Φεύγουν τα χελιδόνια, έρχονται αυτές οι ποτάρες.

Μπάμπης Δούκας

Εκεί έξω υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι που αλλάζουν το ποτό τους αναλόγως εποχής. Δεν ξέρω αν ανήκεις στην κατηγορία των seasonally drinkers, αλλά για καλό και για κακό εμείς σου βρήκαμε μερικές (updated πάντοτε) συνταγές για cocktails για να πίνεις όσο ο καιρός ψυχραίνει, η ζακέτα δίνει τη θέση της στο μπουφάν και ο freddo παραδίδει τη σκυτάλη στον ζεστό καφέ.

New York Sour

Aπλό, κλασικό και με μια όμορφη ιστορία πίσω του. Η καταγωγή του δεν είναι από την Νέα Υόρκη αλλά από το Σικάγο, όπου τη δεκαετία του 1880, ένας bartender προσέθετε σε μερικά ποτά μια μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού. Στο Μεγάλο Μήλο, η συνήθεια αυτή έφτασε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, όταν ο συνδυασμός κρασιού, λεμονιού και ζάχαρης ήταν ένα πολύ καλό καμουφλάζ για το όχι και τόσο αγαπητό ουίσκι την εποχή εκείνη.

Υλικά: 2 μεζούρες rye ουίσκι ή bourbon, 3/4 μεζούρας σιρόπι, 1 μεζούρα χυμό λεμονιού, 1 ασπράδι αυγού, 1/2 μεζούρα κόκκινο κρασί.

Εκτέλεση: Βάζεις όλα τα υλικά στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινείς δυνατά. Σουρώνεις σε ένα rocks glass με φρέσκο πάγο. Περιχύνεις το κρασί προσεκτικά χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κουταλιού, ώστε να επιπλέει στην κορυφή του ποτού.

> Πώς το ποτό σου θα γίνει η υπογραφή σου

Winter Margarita

Αν νόμιζες πως το πιο γνωστό ποτό με τεκίλα όλων των εποχών ενδείκνυται μόνο για θερινές περιστάσεις, ορίστε η χειμωνιάτικη εκδοχή του.

Υλικά: 1 μεζούρα reposado τεκίλα, 1 μεζούρα mezcal, 1 χυμό από lime, 3/4 μεζούρας σιρόπι, 1 ασπράδι αυγού.

Εκτέλεση: Χτυπάς όλα τα υλικά στο σέικερ χωρίς πάγο καλά. Στη συνέχεια προσθέτεις πάγο σε αυτό και ανακινείς ξανά. Σουρώνεις σε ποτήρι coupe με αλατισμένο χείλος.

Penicillin

Κατά πολλούς ένα cocktail που… θεραπεύει τα πάντα. Δημιουργήθηκε από τον Νεοϋορκέζο Sam Ross το 2005. Το πάντρεμα σκοτσέζικου ουίσκι με σιρόπι μελιού και λεμόνι του δίνει τις απαραίτητες καπνιστές νότες αλλά και μια ευχάριστη σπιρτάδα.

Υλικά: 2 μεζούρες σκοτσέζικο ουίσκι (blended, ιδανικά Cutty Sark ή Dewars 18y), 3/4 μεζούρας χυμό λεμονιού, 3/4 μεζούρας σιρόπι μελιού, 1/2 μεζούρα malt ουίσκι από το Islay ( Laphroaig ή Lagavulin).

Εκτέλεση: Χτυπάς όλα τα υλικά στο σέικερ μαζί με πάγο. Σουρώνεις σε ποτήρι old fashioned, επίσης με πάγο.

Martinez

Αποτελεί ένα από τους προκατόχους του κλασικού Martini και μετεξέλιξη του Manhattan. Oι δυο πρώτες του συνταγές καταγράφονται στο βιβλίο του O. H. Byron «Modern Bartender’s Guide», το 1884.

Υλικά: 1 1⁄2 μεζούρα gin, 1 1⁄2 μεζούρα γλυκό βερμούτ, 1/4 μεζούρας λικέρ maraschino, 2 σταγόνες Angostura bitters.

Εκτέλεση: Τοποθετείς όλα τα υλικά σε mixing glass μαζί με πάγο και ανακινείς. Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι coupe.

Boulevardier

Ουίσκι, βερμούτ και Campari συνδυάζονται σε αυτό το ποτό, που θυμίζει αρκετά Negroni. Το Boulevardier φτιάχτηκε για πρώτη φορά στο Harry’s New York Bar του Παρισιού για τον Αμερικανό συγγραφέα Erskine Gwynne, που εξέδιδε το ομώνυμο με το ποτό περιοδικό στην γαλλική πρωτεύουσα από το 1927 έως το 1932.

Yλικά: 1 μεζούρα Campari, 1 μεζούρα rye ουίσκι ή bourbon, 1 μεζούρα γλυκό βερμούτ.

Εκτέλεση: Τα υλικά ανακατεύονται σε mixing glass με πάγο. Σουρώνεις σε rocks glass.

Source gr.askmen.com