Ώπα… Το κάπνισμα κάνει καλό;
Το ανατριχιαστικά απίστευτο και όμως αληθινό νέο της εβδομάδας.

Νίκος Αγάθος

Οι επιστήμονες έχουν βρει αποδείξεις που σχετίζουν το κάπνισμα με την πρόληψη απέναντι σε διάφορες μορφές άνοιας.

Άραγε, θα είχε πατήσει τα 81 σήμερα ο Τζέιμς Ντιν αν δεν είχε σκοτωθεί πρόωρα σε αυτοκινητικό; Μάλλον όχι, θα πουν κάποιοι, μιας και κάπνιζε δυο πακέτα τη μέρα από τα 15 του. Κι όμως…

Κάθε μέρα μαθαίνουμε από τους επιστήμονες πως κάτι που πιστεύουμε ότι βλάπτει την υγεία μας, εντέλει, μπορεί και να έχει πραγματικά ευεργετικές επιδράσεις. Τη μια φορά είναι η καφεΐνη, την άλλη η πίτσα και κάθε δεύτερη μέρα όλο και μια είδηση βγαίνει για το κρασί. Είναι άραγε όλα αυτά αλήθεια; «Αυτό εξαρτάται από το πώς ερμηνεύεις τα επιστημονικά δεδομένα», λέει η Jodie Flaws, βιοτεχνολόγος στο ιατρικό πανεπιστήμιο του Ιλινόις, δίνοντας αυτή τη φορά εξηγήσεις για μια νέα ανακάλυψη που αφορά τα… οφέλη του καπνίσματος.

Τώρα, πλάκα μας κάνεις ή σοβαρολογείς;
Αν μιλήσεις με οποιοδήποτε γιατρό θα σου πει πως υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα που μπορείς να βάλεις στο στόμα σου από ένα τσιγάρο. Και, όντως, οι καπνιστές εκτελούν ένα ασυνείδητο καλό προς όφελος της επιδημίας παχυσαρκίας που μαστίζει το δυτικό κόσμο.

Άκουσον, άκουσον: «Σε πολλές μελέτες, έχουμε διαπιστώσει ότι οι καπνιστές είναι τις περισσότερες φορές αδύνατοι», λέει η Flaws. «Κάποια ευρήματα κάνουν λόγο για τις χημικές ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα, οι οποίες έχουν την τάση να είναι θερμιδοβόρες. Κάποιες άλλες αναφορές θέλουν τις χημικές ουσίες που απορροφώνται από τον οργανισμό ενός καπνιστή να καταστέλλουν την όρεξη». Βέβαια, οι πιθανότητες να πάθεις καρκίνο των πνευμόνων και του στόματος ή να υποστείς καρδιαγγειακά νοσήματα δεν είναι και η ασφαλέστερη μέθοδος αδυνατίσματος, ωστόσο τα στοιχεία λένε πως το κάπνισμα είναι ό,τι πιο εύκολο μπορείς να κάνεις για να χάσεις κιλά.

Η νικοτίνη είναι φάρμακο για την άνοια
Οι επιστήμονες έχουν βρει επίσης αποδείξεις που σχετίζουν το κάπνισμα με την πρόληψη απέναντι σε διάφορες μορφές άνοιας.
Είναι γνωστό, ότι με το γήρας επέρχεται απώλεια νευρώνων, που παράγουν την ακετυλοχολίνη. Με τους αναστολείς της χολινεστεράσης, ενός ενζύμου που διασπά την ακετυλοχολίνη, επιδιώκεται μια επιβράδυνση αυτής της απώλειας. Πώς το κατέφεραν αυτό επιστήμονες από την ιατρική σχολή του Νάσβιλ; Τοποθέτησαν έμπλαστρα νικοτίνης σε ηλικιωμένους μη καπνιστές. Και τα κατάφεραν: 26% καλύτερες εγκεφαλικές επιδόσεις.

«Πολλές μορφές άνοιας πάνε χέρι-χέρι με την απώλεια συγκεκριμένων χημικών υποδοχέων του εγκεφάλου, οι οποίοι παραμένουν ενεργοί χάρη (ή εξαιτίας) της εγκεφαλικής διέγερσης που προκαλεί η νικοτίνη», λέει χαρακτηριστικά η βιοτεχνολόγος, επιμένοντας ωστόσο πως οι καπνιστές μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους πολύ πριν φτάσουν σε μια ηλικία που θα έχουν χάσει τα μυαλά τους.

«Μολονότι η νικοτίνη φαίνεται να προλαμβάνει την άνοια, αυτό δεν μεταφράζεται σε κάπνισμα κατά βούληση», λέει και ο Roger Bullock, ερευνητής γηριατρικής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Kingshill στο Σουίντον της Αγγλίας. «Περισσότερο μου θυμίζει πέρασμα ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη και λιγότερο εφικτή, υγιή λύση. Αν καταφέρει κάποιος καπνιστής να ξεπεράσει τα 70 χωρίς να έχει υποστεί έστω και ένα έμφραγμα, δίχως να έχει απειληθεί από όγκους καρκίνου και με καμία ενόχληση στο αναπνευστικό του, τότε, πιθανώς το κάπνισμα να τον βοηθούσε να ετοιμάσει μια καλή διαθήκη έχων σώας τας φρένας».

 

Source askmen.gr