Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι τόσο ακίνδυνο όσο πιστεύεις

Οι νέες έρευνες για το vaping είναι μάλλον απογοητευτικές.

Αλέξης Βενετός

Παρότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, το debate για το αν είναι πιο βλαβερό ή όχι από τον καπνό, δείχνει να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα πρόσφατα νέα ωστόσο -που έρχονται κατευθείαν από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο καρδιολογίας που διοργανώθηκε στη Ρώμη- θα μπορούσες να πεις πως δεν ήταν και τα καλύτερα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Tο «vaping» -λένε οι επιστήμονες- είναι τόσο βλαβερό για την καρδιά, όσο και το να καπνίζεις κανονικό τσιγάρο επηρεάζοντας μάλιστα την κεντρική αρτηρία της καρδιάς, την αορτή.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τις πληροφορίες τους από ένα δείγμα 24 καπνιστών -με μέσο όρο ηλικίας τα 30- αναλύοντας τις επιπτώσεις που είχε το κάπνισμα και το vaping στην καρδιά τους. Συγκεκριμένα, εξέτασαν πόσο δύσκαμπτη γινόταν η αορτή κατά την διάρκεια των παλμών. Μετά από αυτό, οι επιστήμονες σύγκριναν ότι τα 5 λεπτά που σε παίρνει να καπνίσεις ένα κανονικό τσιγάρο, δεν έχουν καμία διαφορά με το μισάωρο που ξοδεύεις για ένα ηλεκτρονικό. Η μοναδική διαφορά, είναι πως η νικοτίνη απελευθερώνεται πιο αργά στο ηλεκτρονικό.

Την γνώμη των καρδιολόγων στη Ρώμη δείχνει να ασπάζεται και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, ο οποίος μίλησε στον Telegraph για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το vaping στην υγεία μας.

«Μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνιες καρδιακές δυσλειτουργίες. Είναι πιο επικίνδυνο απ’ ότι πιστεύει ο κόσμος και δεν θα το σύστηνα ως εναλλακτική μέθοδο για να καπνίσει κανείς. Νομίζω ότι βιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να το υιοθετήσουν (σ.σ.: το ηλεκτρονικό τσιγάρο)».

Οπότε μην είσαι και τόσο σίγουρος πως όλα θα είναι ρόδινα επειδή έκοψες το πακέτο. Καλύτερα να προσπαθήσεις να το κόψεις και να ξεκινήσεις συστηματική προπόνηση.

source gr.askmen.com