Μελέτες σε βάθος δεκαετίας δείχνουν ότι οι νέοι τρόποι επικοινωνίας βελτιώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Γεωργία Σάκκουλα

Ο φόβος ότι η τεχνολογία και όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας που έχει φέρει στη ζωή μας, στα smartphones και στις εφαρμογές τους, στα social media και στην ατελείωτη πλοήγηση στο ίντερνετ, αποξενώνουν τους ανθρώπους, καθώς όλο και περισσότεροι επικοινωνούν κυρίως ηλεκτρονικά, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Σιγά τα νέα θα πεις. Στο παρελθόν διάφορες μελέτες έχουν καταγράψει αυξημένα ποσοστά μοναξιάς ή και κατάθλιψης σε νεαρά άτομα που περνούν αμέτρητες ώρες στο διαδίκτυο.

Μήπως, όμως, η αλήθεια βρίσκεται τελικά κάπου στη μέση;

Οικογένειες και ζευγάρια που ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε απόσταση, λόγω επαγγελματικών και άλλων υποχρεώσεων, έχουν καταφέρει να διατηρούν καθημερινή επικοινωνία χάρη στην τεχνολογία και μπορούν να βλέπονται μεταξύ τους με τη βοήθεια του Skype, του FaceTime και άλλων εφαρμογών.

giphy-downsized-large

Διάβασε σχετικά: Πώς η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που δείχνουμε την εμπιστοσύνη μας

Το 2011 μια μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο του Stanford στις ΗΠΑ, για τις ανάγκες της οποίας ζήτησαν σε κορίτσια ηλικίας 8-12 ετών να περάσουν στο διαδίκτυο περίπου 5 ώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πολύ χρόνο περνούσαν online τόσο λιγότερη άνεση είχαν με τις κατ’ ιδίαν κοινωνικές επαφές. Μια άλλη μελέτη το 2013 συμπέρανε ότι και μόνο η παρουσία ενός κινητού τηλεφώνου σε μια συζήτηση από κοντά μειώνει τα αισθήματα οικειότητας και εμπιστοσύνης, ακόμη και αν το τηλέφωνο δεν χρησιμοποιηθεί.

Όμως, όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα δεν είναι υποκατάστατα για άλλες μορφές επικοινωνίας απλά καινούργιες που έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες. Το θέμα είναι να τις χρησιμοποιείς με πιο ανθρώπινους τρόπους.

Μια μελέτη που έκανε το 2002 ο Robert E. Kraut, για το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μαθητές που επικοινωνούσαν μέσω διαδικτύου με άτομα που διατηρούσαν στενές σχέσεις είχαν λιγότερη κατάθλιψη και αίσθηση μοναξιάς και ένιωθαν πιο κοινωνικοποιημένοι.

Παράλληλα, άλλη έρευνα σε 600 χρήστες του διαδικτύου βρήκε ότι οι μισοί απ’ αυτούς μετέτρεψαν τις διαδικτυακές τους συναναστροφές σε face to face επαφές, με το 22% αυτών να εξελίσσεται σε σοβαρές σχέσεις. Στην πορεία, συνέχεια αυτής της μελέτης διαπίστωσε ότι αυτές οι σχέσεις ήταν τόσο σταθερές όσο και εκείνες που ξεκινούσαν με πιο παραδοσιακούς τρόπους.

Δες επίσης: Η σχέση λατρείας των αντρών με το smartphone τους

Εξάλλου ο ειδικός επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Rutgers Keith Hampton σημειώνει ότι η ιδέα πως επικοινωνούμε είτε online είτε offline είναι απλά λάθος. Ίσα – ίσα που κατά τη γνώμη του τα social media μας βοηθούν να ερχόμαστε πιο κοντά με ανθρώπους – απλά στις σχέσεις προστίθεται και η ψηφιακή επικοινωνία. Η έρευνα του Hampton υποστηρίζει πως όσο πιο πολλά διαφορετικά μέσα και τρόπους επικοινωνίας χρησιμοποιεί ο κόσμος τόσο πιο δυνατές γίνονται οι σχέσεις του.

Αντίστοιχα σε έρευνα του ερευνητικού κέντρου Pew, σε πάνω από 2.000 Αμερικανούς, το 2012, το 55% των χρηστών του διαδικτύου δήλωσαν ότι οι ανταλλαγές των email βελτίωσαν τη σχέση τους με την οικογένειά τους και το 66% με τους στενούς τους φίλους.

Οι απόψεις διίστανται, αλλά όπως με πολλά άλλα πράγματα εσύ αποφασίζεις πώς θα χρησιμοποιήσεις τα οφέλη της τεχνολογίας.

 

source gr.askmen.com