Με τις ζεστές νύχτες και την (σχετική) ανεμελιά του, το καλοκαίρι «ανοίγει» την όρεξη για σεξ, ακόμα και με περιστασιακούς συντρόφους ή σε ασυνήθιστα μέρη – από την παραλία έως τον κήπο του πλησιέστερου ξενοδοχείου.

Την τάση αυτή ενισχύει και ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός. Πολλές μελέτες (λ.χ. του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βοστώνης) έχουν δείξει πως η ερωτική επιθυμία εντείνεται τους μήνες της μεγάλης ηλιοφάνειας, διότι αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης που την ρυθμίζει (είναι η τεστοστερόνη).

Όλ’ αυτά, όμως, δεν είναι άμοιρα κινδύνων και υπάρχουν μερικοί σοβαροί λόγοι που πρέπει να τα αποφεύγουμε.

Ρώσικη ρουλέτα

Όπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική-Αφροδισιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν», το σεξ χωρίς προφυλάξεις δεν απέχει και πολύ από τη ρώσικη ρουλέτα, αφού είναι ό,τι πρέπει για να κολλήσει κανείς σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Δυστυχώς, όμως, από τους σεξουαλικά ενεργούς Έλληνες τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα ενηλίκους και ένας στους δύο εφήβους απολαμβάνουν το σεξ δίχως προφυλακτικό.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι εξαιρετικά συνηθισμένα, κατά τον κ. Ρηγόπουλο. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, το 75% έως 90% των νέων ανδρών και γυναικών μολύνονται κάποια στιγμή στη ζωή τους από ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων ή HPV, ορισμένα στελέχη του οποίου προκαλούν κονδυλώματα και άλλα προκαλούν καρκίνο.

Ένα στα έξι άτομα ηλικίας 14-49 ετών, εξάλλου, είναι μολυσμένα με τον ιό HSV-2 που προκαλεί έρπη γεννητικών οργάνων. «Άλλα νοσήματα που μεταδίδονται με το σεξ χωρίς προφυλάξεις και είναι πολύ συχνά (και) στη χώρα μας είναι οι χλαμυδιακές, οι τριχομοναδικές και οι γονοκοκκικές λοιμώξεις και, σε ειδικές κατηγορίες ατόμων, η σύφιλη, οι ηπατίτιδες και η HIV/AIDS λοίμωξη», λέει ο κ. Ρηγόπουλος.

Τα βακτήρια

Και μετά, είναι τα βακτήρια που καραδοκούν κατά το σεξ υπό αμφιβόλου ποιότητος συνθήκες υγιεινής.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης ανακοίνωσαν πως τα βακτήρια από τα λύματα που καταλήγουν στο θαλασσινό νερό, επικάθηνται στην άμμο και «κρύβονται» μέσα στις «βιομεμβράνες» που αυτή περιέχει, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται και να αναπτύσσονται ανενόχλητα.

Έτσι, μπορεί μεν η θάλασσα να έχει καθαρίσει από μικρόβια όπως το e.coli και ο εντερόκοκκος, αλλά η παραλία όχι, οπότε υπάρχει κίνδυνος ουρολοιμώξεων.

Επιπλέον, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον είχαν ανακοινώσει το 2008 ότι το καλοκαίρι είναι η κατ’ εξοχήν εποχή των λοιμώξεων από τα λεγόμενα Gram-αρνητικά βακτήρια, τα οποία αποτελούν μεταξύ άλλων συχνή αιτία ουρολοιμώξεων – και το σεξ είναι ένας ισχυρός συμβάλλων παράγοντας σε αυτές, πόσο μάλλον όταν γίνεται σε έναν κήπο, μία παραλία ή ένα δρόμο.

Η συγκεκριμένη μελέτη είχε δείξει πως η συχνότητα των βακτηριακών λοιμώξεων αυξάνεται κατά 17% ανά κάθε αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου, επομένως όσο περισσότερη ζέστη κάνει, τόσο το χειρότερο.

Ασύμβατα με το νερό και τη ζέστη

Ακόμα, όμως, κι αν χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι προφυλακτικό, δεν είναι βέβαιον ότι θα προφυλαχθεί επαρκώς, όχι μόνο διότι μπορεί να κάνει λάθη κατά τη χρήση του, αλλά και γιατί μπορεί να το χρησιμοποιεί υπό λανθασμένες συνθήκες.

Τα προφυλακτικά, λ.χ., δεν ταιριάζουν διόλου με το νερό, διότι δεν είναι καν δοκιμασμένα για χρήση εντός του. Και αν θεωρητικώς το θαλασσινό νερό δεν μπορεί να βλάψει, αφού προορίζονται για χρήση με λιπαντικά με βάση το νερό, το νερό μιας πισίνας με χημικά όπως το χλώριο και το όζον μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει πρόβλημα.

Επιπλέον, κάθε θερμοκρασία υψηλότερη από αυτή του ανθρώπινου σώματος μπορεί να προκαλέσει φθορές στο προφυλακτικό και να το κάνει να σπάσει. Χώρια που πολλοί άντρες δυσκολεύονται να βάλουν το προφυλακτικό στην… στεριά, πόσο μάλλον μέσα στο νερό.

Αριθμοί

Κονδυλώματα

75-90% νέων ανδρών και γυναικών παγκοσμίως μολύνονται από ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους

Έρπης γεννητικών οργάνων

1 στα έξι άτομα ηλικίας 14-49 ετών μολυσμένο με τον ιό HSV-2

Τριχομονάδες

1,5-2% ενηλίκων στη Δύση μολυσμένοι με το υπαίτιο παράσιτο

Ηπατίτιδες

1 στους 3 ανθρώπους είναι μολυσμένος από τον ιό της ηπατίτιδας Β

1 στους 12 ζει με χρόνια ηπατίτιδα Β ή C

Χλαμύδια

215 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι μολυσμένοι
* 3,8% των γυναικών παγκοσμίως
* 2,5% των ανδρών παγκοσμίως

HIV/AIDS

35,3 εκατομμύρια ο αριθμός των φορέων παγκοσμίως

2,3 εκατομμύρια νέοι φορείς προστίθενται κάθε χρόνο

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ

AdTech Ad