10 επιφανείς ήρωες του παγκόσμιου cocktail boom.

Ντένη Καλλιβωκά

Το περιοδικό The Foodie φιλοξένησε στο 6ο τεύχος του (Οκτώβριος 2015) ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Cocktail Boom – στην εκρηκτική εξάπλωσης της κουλτούρας του cocktail που σημειώνεται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Πρωταγωνιστές αυτής της απολαυστικής περιπέτειας είναι, φυσικά, οι bartenders και οι mixologists. Οι άνθρωποι που εμπνέονται και δημιουργούν για να περνάμε όλοι εμείς καλύτερα.

Παρουσιάζουμε, λοιπόν, τους δέκα πιο επιδέξιους, ευφάνταστους και διάσημους bartenders του κόσμου, όπως τους επέλεξε το πιο εξειδικευμένο σε θέματα φαγητού και ποτού free press της πρωτεύουσας.

btende0

9 Hidetsugu Ueno (Bar High Five)

Το Bar High Five δεν είναι από εκείνα τα μπαρ που πάντα συζητάς, όχι γιατί δεν είναι εξαιρετικό και διάσημο, αλλά επειδή όλοι οι προβολείς πέφτουν στον ιδιοκτήτη του, Hidetsugu Ueno, τον πιο δυτικό από τους ανατολίτες διάσημους bartenders. Με χαμηλό προφίλ, ως είθισται για έναν Ιάπωνα, αλλά και με απίστευτο χιούμορ και ήθος, ήταν αυτός που έφερε τις αξίες του ιαπωνικού bartending στη Δύση.

Τα τελευταία χρόνια, πέρα από την ενασχόληση με το μπαρ του, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο κάνοντας workshops και συμμετέχοντας σε παγκόσμιους διαγωνισμούς σαν κριτής. Έγινε διάσημος από το «ice diamond» carving που έκανε στο μπαρ του.

btender89

8 Simone Caporale (Artesian)

Αυτοί είναι οι πιο δημιουργικοί bartenders στον πλανήτη
Head Bartender στο Artesian Bar του Λονδίνου, που ψηφίστηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά ως το καλύτερο μπαρ στονκόσμο, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους bartenders στον πλανήτη. Θεωρεί ευθύνη του την ικανοποίηση του πελάτη. «Εμείς δεν πουλάμε cocktails, πουλάμε εμπειρίες και συναισθήματα. Τα cocktails είναι απλά η δικαιολογία, η εκλογίκευση», λέει και προσθέτει: «Θα μπορούσα να κάνω Cosmopolitan ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή μου. Δε θα ήταν και τόσο τραγικό, και ο κόσμος θα το έπινε. Αλλά, εάν επαναπαυόμουν σε αυτό, δεn θα ήμουν πλέον σε θέση να αναπτύξω νέα πράγματα και να πάω κι εγώ μπροστά».

btender8

7 Ryan Chetiyawardana (White Lyan-Dandelyan)
Αυτοί είναι οι πιο δημιουργικοί bartenders στον πλανήτη
Ιδιοκτήτης των White Lyan και του νεοαφιχθέντος Dandelyan, ο Ryan είναι από τους πρωτοπόρους των τάσεων. Εκείνος που κατήργησε τον πάγο -εννοείται ότι έχει ολόκληρη φιλοσοφία πίσω από αυτό – και που έκανε τα pre-bottled cocktails επιστήμη.

Παρασκευάζει και δικά του αποστάγματα, ενώ την τοποθέτησή του για το σέρβις στο μπαρ θα τη ζήλευε και ο Ducasse.

 

btender87
6 Jack Moggary & Sean Muldoon (The Dead Rabbit)
Share on FacebookShare on Twitter
Αυτοί είναι οι πιο δημιουργικοί bartenders στον πλανήτη
Ξεκίνησαν σαν bartenders στο The Merchant Hotel του Belfast. Γνωρίζοντας την πολιτική του ξενοδοχείου να ανανεώνει το προσωπικό και κατόπιν προτροπής ενός Αμερικανού πελάτη τους, πριν βρεθούν εκτός αγοράς τα παράτησαν όλα κι έφυγαν για Νέα Υόρκη όπου άνοιξαν το Dead Rabbit, το μπαρ με τις περισσότερες βραβεύσεις στην Αμερική. Δραστήριοι και υπερκινητικοί, αλληλοσυμπληρώνονται καταφέρνοντας το μπαρ τους να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

ago1

5 Ago Perrone (Connaught Bar)
Share on FacebookShare on Twitter
Αυτοί είναι οι πιο δημιουργικοί bartenders στον πλανήτη
Φορτωμένος με διακρίσεις (καλύτερο μπαρ, καλύτερος
bartender στην Αγγλία, στον κόσμο), ο Ago, ο Ιταλός θρύλος του σύγχρονου bartending, ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια σε
ένα μικρό μπαρ στη λίμνη Como στην Ιταλία. Είχε βρεθεί στο Λονδίνο ως bar manager για ένα καινούργιο μπαρ, όταν το 2008 τον κάλεσαν από το Connaught και του ζήτησαν να φέρει την αυθεντικότητα του κόσμου του cocktail στο δικό τους μπαρ.

Η επίσκεψη στο μπαρ του είναι εμπειρία επιπέδου. Και στο σέρβις και στη γεύση. Θεωρεί ότι το άλφα και το ωμέγα στη δουλειά του είναι η επικοινωνία με τον πελάτη και ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με ένα απλό υλικό.

btende4
4 Steve Schneider (Employees Only)
Share on FacebookShare on Twitter
Αυτοί είναι οι πιο δημιουργικοί bartenders στον πλανήτη
Από τους λίγους που χαίρουν σεβασμού και στις δύο ηπείρους, ο Steve είναι μια απόδειξη τού «όλα μπορούν να συμβούν στη ζωή». Με όνειρο να γίνει πεζοναύτης και όταν συνταξιοδοτηθεί να ανοίξει μπαρ στο New Jersey, κόντεψε μετά από ένα τρομερό ατύχημα να τα χάσει όλα σε μια στιγμή. Τελικά πέτυχε όσα ποτέ δεν είχε φανταστεί, όταν μετά από πολλές δυσκολίες κατάφερε να βρεθεί πίσω από τη μπάρα του Employees Only. Μοναδικός στο σέρβις, ευφυής, βραβευμένος, προσγειωμένος. Εξαιρετικός!

btende43
3 Takayuki Suzuki (Park Hotel)
Share on FacebookShare on Twitter
Αυτοί είναι οι πιο δημιουργικοί bartenders στον πλανήτη
Είναι γνωστός και ως «Mr. Ice Man», καθώς έχει εξελίξει το ice carving σε επίπεδα τελειότητας. Για να σε δεχτεί στη σχολή του
-τη Suzuki Takayuki Bartenders School- στην Ιαπωνία, που διδάσκει το East Meets the West Bartending προτείνοντας «ένα νέο lifestyle μέσω των cocktails», χρειάζεται πολλή προσπάθεια! Απόφοιτος της σχολής bartending της Νέας Υόρκης, πραγματοποιεί σεμινάρια για την προώθηση της ιαπωνικής φιλοσοφίας bartending σε όλο τον κόσμο. Η τελετουργία σερβιρίσματος του ιαπωνικού ουίσκι, η λεγόμενη Misuari, που παρουσιάζει, τον έχει κάνει διάσημο παγκοσμίως.

btende42

2 Alex Kratena (Artesian)
Share on FacebookShare on Twitter
Αυτοί είναι οι πιο δημιουργικοί bartenders στον πλανήτη
Oταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει εκατομμυριούχος. Tελικά έγινε top bartender. Οπαδός των conceptual cocktails, ο ιθύνων νους του
πολυβραβευμένου Artesian Bar, του κορυφαίου κατά πολλούς μπαρ των τελευταίων ετών στον κόσμο, βρίσκεται σταθερά στην αιχμή της καινοτομίας, ενώ πολλά από αυτά που εφαρμόζει κάθε φορά στην καινούργια κάρτα του Artesian Bar είναι οι τάσεις των επόμενων μηνών παγκοσμίως. «Yπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν με τα χέρια, άλλοι με το μυαλό, άλλοι με την καρδιά. Οπωσδήποτε ο bartender θα πρέπει να δουλεύει και με τα τρία ταυτόχρονα. Και όλα αυτά να τα
κάνει με χαμόγελο», λέει.

 

btende41
1 Jeff Bell (PDT)
Share on FacebookShare on Twitter
Αυτοί είναι οι πιο δημιουργικοί bartenders στον πλανήτη
Ο «ωραίος» του bartending, βραβευμένος, λάτρης της εποχικότητας και με σπουδές στη φιλοσοφία. Την εποχή που δούλευε στο Gramercy Park Hotel γνώρισε τη σύζυγο του Jim Meehan και της είπε ότι θα
έκανε τα πάντα για να εργαστεί στο PDT. Θα σφουγγάριζε το πάτωμα και θα καθάριζε τα τραπέζια! O Jim, με την πρώτη ευκαιρία, του πρόσφερε μια θέση βοηθητική, μέχρι που μετά από δύο παραιτήσεις συναδέλφων βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του PDT.