Μία απολαυστική βραδιά χάρισαν οι μοναδικοί Μιχάλης Τζουγανάκης και Μελίνα Ασλανίδου στο φιλόμουσο και φιλάνθρωπο κοινό της Κρήτης. Το μήνυμα τους; ΑΓΑΠΗ! Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε από νωρίς στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου Ρεθύμνου, για την μουσική εκδήλωση με τίτλο «Βραδιά Αγάπης για τους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη».

Τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν αποκλειστικά για τις ιδιαίτερα αυξημένες τον τελευταίο καιρό ανάγκες του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι αγαπητοί καλλιτέχνες παραχώρησαν συνέντευξη στο CYOUout.com και μίλησαν για συνεργασίες, λάθη και όνειρα…

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ

%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%ac%ce%bb%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82

Απόψε θα προσφέρετε αφιλοκερδώς στο κοινό του Ρεθύμνου μια βραδιά μουσικής και τραγουδιού, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν σε ανθρώπους της πόλης μας που τα έχουν πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε σε αυτούς τους ανθρώπους που περνάνε δύσκολα αυτήν την εποχή;

Ότι ο ανθρώπινος παράγοντας δεν πρέπει να μπει κατά μέρος. Το πιο σπουδαίο που μπορούμε να κάνουμε, έτσι και για αντίσταση, είναι να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη ο καθένας με τον τρόπο του και όπως μπορεί. Αυτό μας φέρνει πιο κοντά, αυτό μας κάνει πιο δυνατούς σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλες τις καταστάσεις.

Με την κυρία Ασλανίδου έχετε συνυπάρξει καλλιτεχνικά και σε παλαιότερες συνεργασίες σας. Με τι συναισθήματα θα μοιραστείτε απόψε την σκηνή για ακόμα μια φορά;

Η Μελίνα είναι μία από της μεγαλύτερες φωνές της γενιάς της, όμως πάνω από όλα άνθρωπος και ψυχή αληθινή. Έχει συνέχεια νέες ιδέες με καθαρό μυαλό και αγάπη πραγματική για αυτό που κάνει. Έχουμε κάνει μαζί δύο περιοδείες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο με τον Γιώργο Νταλάρα και από εκεί και έπειτα δεν έχουμε σταματήσει όποτε μπορούμε να συνεργαζόμαστε.

Από την αρχή της ενασχόλησης σας με το τραγούδι σε επαγγελματικό επίπεδο έχετε διαγράψει μία πολύ αξιόλογη πορεία, έχοντας συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της κρητικής μας παράδοσης όπως Κλάδος, Μουντάκης, Μαμαγκάκης αλλά και με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως Γλυκερία, Νταλάρα, Παπακωνσταντίνου κ.α. Ποιες είναι οι συμβουλές που σας έδωσαν αυτοί οι καλλιτέχνες και τι διδαχτήκατε τελικά από αυτούς;

Ότι η γλώσσα της μουσικής είναι μία. Είναι πόσο ειλικρινής είσαι με αυτό που κάνεις και πόσο διατεθειμένος είσαι να εκτεθείς εσύ και όχι η μουσική. Δηλαδή να δώσεις τον εαυτό σου, να δώσεις την ψυχή σου, την αγάπη σου όλη.

%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%ac%ce%bb%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82_2

Πείτε μας ένα όνομα που πάντα ονειρευόσασταν να συναντηθείτε μουσικά αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο;

Κανείς δεν σταματάει να ονειρεύεται ποτέ. Κατά περιόδους σκέφτομαι διαφορετικές προσωπικότητες, όπως με Pakodelfia είχαμε πει ότι θα κάναμε κάποια πράγματα αλλά τα έφερε έτσι η μοίρα, ο Θεός και έφυγε από την ζωή. Τώρα τελευταία έρχεται συχνά στην σκέψη μου, κρίμα που δεν προλάβαμε..

Αν είχατε την δυνατότητα να γυρίσετε τον χρόνο πίσω επαγγελματικά, ποια επιλογή σας είναι αυτή που θα αλλάζατε; Κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει..

Καμία! Καμία όμως! Τίποτα δεν θα άλλαζα, γιατί τα λάθη μου είναι και η προίκα μου. Ο άνθρωπος που δεν έχει κάνει λάθη, τότε δεν έχει ζήσει και σωστά. Το θέμα είναι να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη.

Εσείς έχετε επαναλάβει κάποιο λάθος;

Ίσως είναι λάθος καμιά φορά να δείχνουμε τόσο πολύ την αγάπη μας, αλλά είμαι εκδηλωτικός και αυτό έτσι δεν μπορώ να το αλλάξω.

Μετά από τόσα χρόνια, τόσες βραδιές, κούραση και δυσκολίες, υπήρξε στιγμή που είπατε: Αυτό ήταν! Τα παρατάω όλα και σταματάω.

Όχι. Ποτέ δεν έτυχε αυτό. Ούτε μία στιγμή δεν το σκέφτηκα.

Μπορείτε να θυμηθείτε και να ξεχωρίσετε ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας σας και ποιά η πιο όμορφη;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, αλλά μου θυμίζει αυτό μια μαντινάδα που λέει : ‘Δεν μοιάζουνε μα δίδυμες είναι η χαρά και η λύπη και όντε θα γεννηθεί η μια και η άλλη δεν ξελείπει’. Πάνε μαζί..

Έχετε παντρέψει την παράδοση με σύγχρονους ήχους, υποδεικνύοντας με αυτήν σας την επιλογή ότι η μουσική δεν είναι απαραίτητο να κλείνεται στα αυστηρά πλαίσια του είδους της. Ωστόσο υπάρχει μια μερίδα κόσμου που διαφωνεί απόλυτα σε αυτό. Τι απαντάτε σε όλους αυτούς;

Έτσι είναι και έχει δίκιο. Χρειάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια εμπειρίας και γνώσεων για να φτάσω σε αυτό το σημείο και να πω θέλω να είμαι ένας πειραματιστής και όχι ένας κλασικά παραδοσιακός καλλιτέχνης. Τότε δικαιούμαι να κάνω της δοκιμές μου. Έφυγα από τους γάμους και απ’ τις βαφτίσεις , που θεωρώ σπουδαίο λειτούργημα και έκανα στην άκρη.

Γι’ αυτό δεν μπορώ να βλέπω σε γάμους και βαφτίσεις τύμπανα, ηλεκτρικά και τέτοια..Όχι. Μην τα μπερδεύουμε τα παιδιά μας. Η λύρα, το λαούτο και τέλος. Αυτό πρέπει να είναι. Μην τα μπλέκουμε τα πράγματα. Είναι ντροπή! Άλλος θέλει να ραπάρει, άλλος να κάνει και να ράνει. Ωραία, φύγε τελείως απ΄ την παράδοση και να μην ξαναπαίξεις πουθενά και μην λες ότι είσαι Κρητικός καλλιτέχνης. Εγώ δεν το παίζω ο Κρητικός καλλιτέχνης , ο παραδοσιακός. Όχι! Δεν προσπάθησα όμως να γίνω ούτε ροκ, ούτε ποπ, ούτε τίποτα. Το μόνο που ήθελα ήταν αυτό πού έχω στην καρδιά μου, αυτές τις γνώσεις, να τα μεταφέρω σαν πειραματιστής στην οδύσσεια την δική μου. Δεν θέλω να κάνω κακό, ούτε να συμμετέχω στα παιδιά που πάνε και τα μπερδεύουν. Θέλω να τα πω καιρό τώρα. Έλεος! Στο τέλος θα ξεχάσουμε και ποιοί είμαστε.

Ο γιός σας ο Αλέξανδρος έχει αρχίσει και ο ίδιος την ενασχόληση του με τον κόσμο της μουσικής ακολουθώντας τα δικά σας βήματα. Πώς νιώθετε σε σχέση με αυτό;

Ελάτε στην θέση μου και φανταστείτε να έχετε ένα παιδί που να ακολουθεί και να βαδίζει με ήθος, ταπεινότητα, χωρίς ηττοπάθεια, με ένα σεβασμό στο παρελθόν και στο μέλλον.

Τον ενθαρρύνεται σε αυτό του το εγχείρημα;

Όσο χρειάζεται. Προσπαθώ να μην κάνω υπερβολές. Δεν κάνει.

Αν δεν είχε το ταλέντο, θα τον συγκρατούσατε;

Αν δεν είχε το ταλέντο είμαι σίγουρος ότι θα το καταλάβαινε ο ίδιος και δεν θα χρειαζόταν να του το πω εγώ. Θα το διαισθανόταν σίγουρα.

Τα σχέδια σας για το μέλλον; Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς; Έχουμε δει πολλές εκπλήξεις στο παρελθόν από εσάς..

Με αιφνιδιάζω και εγώ! Αυτό που θέλω είναι να με αξιώσει ο Θεός να καταθέσω όλες αυτές τις μουσικές φαντασιώσεις που μου συμβαίνουνε. Φιλτραρισμένες με σεβασμό και ήθος γιατί απευθύνομαι σε κόσμο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα.

ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ

%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85

Απόψε θα προσφέρετε αφιλοκερδώς στο κοινό του Ρεθύμνου μια βραδιά μουσικής και τραγουδιού, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν σε ανθρώπους της πόλης μας που τα έχουν πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε σε αυτούς τους ανθρώπους που περνάνε δύσκολα αυτήν την εποχή;

Ξέρω ότι είναι δύσκολα και αυτό που μπορούμε να στείλουμε σε αυτές τις περιπτώσεις σίγουρα είναι ένα μήνυμα αγάπης και πίστης. Νομίζω ότι η πίστη είναι αυτή που δεν μας αφήνει να πέσουμε με την χάρη του Θεού. Γιατί με την χάρη του Θεού όλα γίνονται.

Με τον κύριο Τζουγανάκη έχετε συνυπάρξει καλλιτεχνικά και σε παλαιότερες συνεργασίες σας. Με τι συναισθήματα θα μοιραστείτε απόψε την σκηνή για ακόμα μια φορά;

Ο Μιχάλης Τζουγανάκης είναι ένας καλλιτέχνης που γνώρισα στην διάρκεια συναυλιών που κάναμε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα σε όλη την Ευρώπη. Από την ημέρα που γνωριστήκαμε μέχρι σήμερα έχουμε γίνει αδέρφια σχεδόν. Είναι ένας άνθρωπος με ήθος, με αξιοπρέπεια, με σεβασμό προς τον συνάνθρωπο του και συνάδελφό του. Έχει πραγματικά αξίες που συναντάς λίγο σπάνια στην εποχή μας και αυτό είναι που με έχει κάνει να το θεωρώ πολύ καλό μου φίλο και αδερφό μου. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί ήταν δική του η πρωτοβουλία να έρθουμε στην πατρίδα του και να κάνουμε αυτή την φιλανθρωπική εκδήλωση και βεβαίως είναι χαρά μου και τιμή μου που προσκάλεσε εμένα και με θεωρεί και αυτός φίλη του και αδερφή του.

%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85_2

Από την αρχή της ενασχόλησης σας με το τραγούδι σε επαγγελματικό επίπεδο έχετε διαγράψει μία πολύ αξιόλογη πορεία, έχοντας συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως Νταλάρας, Γλυκερία, Μητροπάνος, Αρβανιτάκη κ.α. Ποιες είναι οι συμβουλές που σας έδωσαν αυτοί οι καλλιτέχνες και τι διδαχτήκατε τελικά από αυτούς;

Δυστυχώς δεν μπορούνε όλα αυτά να ειπωθούν σε μία παράγραφο ή σε μία συνέντευξη. Είναι πολλά αυτά που έχω μάθει από όλους αυτούς τους ανθρώπους, από όλους αυτούς τους καλλιτέχνες. Πάντα οι άνθρωποι μαθαίνουν ο ένας απ΄ τον άλλον, πόσο μάλλον από ανθρώπους και καλλιτέχνες που είναι τέτοιου βεληνεκούς που έχουν δει πολλά τα μάτια τους και έχει ζήσει πολλά η ψυχή τους.

Πείτε μας ένα όνομα που πάντα ονειρευόσασταν να συναντηθείτε μουσικά αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποιος. Όλοι οι άνθρωποι που ήθελα να συνεργαστώ έχω βρεθεί έστω και για λίγο στην σκηνή μαζί τους.

Αν είχατε την δυνατότητα να γυρίσετε τον χρόνο πίσω επαγγελματικά, ποια επιλογή σας είναι αυτή που θα αλλάζατε; Κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει..

Τίποτα! Ότι έχω κάνει, ακόμα και τα λάθη θα τα κρατούσα τα ίδια. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν rewind και να αλλάξουν πράγματα. Δεν μετανιώνω γιατί ότι έχω κάνει, το έχω κάνει για κάποιο λόγο. Τώρα ποιος είναι ο λόγος; στην πορεία φαίνεται. Για κάποιον λόγο γίνονται όλα.

Μπορείτε να θυμηθείτε και να ξεχωρίσετε ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας σας και ποιά η πιο όμορφη;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω γιατί και δύσκολες στιγμές υπήρξαν και όμορφες και γλυκές και πικρές. Όπως είναι η ζωή μας, έτσι είναι και η επαγγελματική μας ζωή. Πάντως υπήρξαν πολλές.

 

Τον Απρίλιο κυκλοφόρησε το καινούργιο σας CD από την Heaven και ήδη γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία. Πείτε μας δύο λόγια για αυτή την δουλεία σας.

Κυκλοφόρησε μια καινούργια δουλεία που σχεδόν 4 χρόνια δουλέψαμε για αυτήν μαζί με τον Γιώργο Παπαδόπουλο και τον Κυριάκο Ντούμο που έχουν δώσει τα περισσότερα τραγούδια, την Νίκη Παπαθεοχάρη που ήρθε τελευταία στιγμή στον δίσκο, όχι από ανάγκη αλλά από αγάπη. Έχει και ένα τραγούδι που έχει γραφτεί εδώ στην Κρήτη που λέγεται ‘Το κρύο και η μοναξιά’ που το έχει γράψει η Sunny Μπαλτζή μαζί με τον Jimmy Καρυστινό όπου στην αρχή λεγότανε ΄Ηράκλειο- Ιεράπετρα’ αλλά το άλλαξε στην πορεία. Αυτή η δουλειά έγινε πραγματικά με πολύ πολύ αγάπη μια και είχα μια μεγάλη αποχή από την δισκογραφία και όλο αυτόν τον καιρό έψαχνα τρόπο πώς και ποιο θα είναι το επόμενο μου βήμα. Πιστεύω ότι όλα ήρθαν και κούμπωσαν πολύ μαγικά και συγχρονιστήκανε.

%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85_3

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον; Τα σχέδια σας..

Από εδώ και πέρα σχεδιάζουμε να κάνουμε αρκετές συναυλίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Όλα καλά..

Μήπως σχεδιάζετε να ξαναέρθετε και στο Ρέθυμνο;

Μα ναι! Φυσικά!

Τι έχετε να θυμάστε από την διαμονή σας εδώ; Έχετε ξαναέρθει άλλωστε..

Βασικά έρχομαι συνέχεια. Το Ρέθυμνο το αγαπώ πάρα πολύ, είναι πολύ ωραία πόλη. Η αλήθεια είναι ότι τελευταία άρχισα να την ανακαλύπτω, δηλαδή φέτος. Είναι μαγική πόλη, με την Φορτέτζα, την παλιά πόλη που είναι συγκλονιστική..Έχω ενθουσιαστεί με το Ρέθυμνο, το αγαπώ και μου αρέσει πολύ που ο Μιχάλης (Τζουγανάκης) το λέει Ρέθεμνος. Γενικά αγαπώ πάρα πολύ την Κρήτη και σαν Πόντια θεωρώ ότι έχουμε πάρα πολλά κοινά..